Kopplingen mellan socker och inflammationer

Kommentera
Inflammationer i sig kan ju ge väldigt mycket smärta. Leder som värker, magar som gör ont eller tandkött som värker. Inflammationer finns även i mindre smärtsamma åkommor så som eksem, akne och åderförkalkning. Inflammationer är boven bakom reumatism, diabetes typ 1, ms, och många flera allvarliga sjukdomar. En inflammation kan drabba specifika organ och därefter löper man större risk för följdsjukdomar eller nedsatt funktion. Sen finns det bättre inflammationer så som träningsvärk som är en liten inflammation som leder till ökad styrka och muskelmassa. Inflammationer i små mängder behövs i kroppen för att vara kroppens egna försvar mot virus, gifter och bakterier i kroppen. Infektioner är orsakade av mikroorganismer, innefattar bildning av var och är smärtsamma i flesta fall. Infektioner kan orsaka inflammationer. I kroppen krävs det därför en balans mellan proinflammatoriska och antiinflammatoriska processer. 
 
Socker har proinflammatoriska egenskaper. Forskning visar att ju mer socker man äter desto högre och fler blir inflammationerna och indirekt blir det farligt för övriga sjukdomar. Socker saknar alla antiinflammatoriska ämnen och består av kemiskt rena kolhydrater. Socker påverkar även tillväxten utav proinflammatoriska ämnen i bakteriefloran i tarmen, vilket forskning säger att högt fettintag också påverkar. 
 
En annan orsak till att socker kan verka proinflammatoriskt är för att den ökar vikten. Kroppsfett producerar kraftfullt proinflammatoriska ämnen, så ju mer du väger desto mer inflammationer har du. Socker kan även reagera med värme och när man tillagar det med vissa produkter kan det reagera på proteinet i dem och bilda AGE, vilket är ett ämne som är känt för att öka inflammationer.
 
Så, är ni sugna på den där kakan fylld med socker nu?