Olika sötningsmedel

Kommentera
Det finns så många olika sötningsmedel så vilket är egentligen bäst? Oftast använder jag sukrin eller stevia men det finns så många fler! Ska gå igenom några av dem vanligaste tänkte jag.
 
Sukralos
Detta är det sämsta alternativet bland sötningsmedel. Kemiskt sätt är den väldigt lik socker men 500-600 gånger sötare än socker. Sukralos är en klorerad sockerart som gör den stabil och tål upphettning, sura och basiska grunder. Den har samma uppbyggnad som miljögifterna DDT och PCB som bryts ner väldigt långsamt i naturen. Än så länge är det få forskningar som gjorts om hur skadligt sukralos är för kroppen. Det går genom kroppen onedbrutet och ut i naturen där det påverkar negativt på det marina livet.
 
Aspartam
Detta sötningsmedel har ett dåligt rykte men är inte lika illa som det låter. Det är konstgjort och består av asparginsyra och fenylalanin som är två aminosyror som finns naturligt i vår vanliga mat. Det är ungefär 200 gånger sötare än vanligt socker. Nedbrytningen av aspartam leder till bildande av metanol men om man konsumerar normala mängder läsk så hinner kroppen göra sig av med mängden innan den kan göra någon skada. Det finns faktiskt mer metanol naturligt i grapefrukt än vad det gör i ett glas lightläsk. Det kan dock öka sötsug samt insulinutsöndring hos vissa.
 
Stevia
Stevian har funnits som medicinalväxt i latinamerika i över 1500 år. Smaken utvecklas långsammare och blir kvar längre än vanligt socker. Det är 300 gånger sötare än socker så väldigt små mängder behöver användas. Stevia är värmestabilt och tål sura miljöer. Många studier har gjorts på stevia och därför vet man att det är säkert och hälsosamt att konsumera. Stevia består kemiskt av glukos och aglykoner. Eftersom det inte behövs stora mängder av stevia så höjer inte glukosen blodsockret mätbart. Många forskare anser att detta är det bästa sötningsmedlet på marknaden i dagsläget. Stevia frigör mindre insulin än aspartam.
 
Sukrin
Sukrin består av sockeralkoholen erythritol som finns naturligt i päron, melon och viss svamp. Det ser både ut och smakar som socker. Ingen maltodextrin behövs för att binda sötningsmedlet. Sukrin har heller inte samma gasbildande och laxerande effekt som många andra sockeralkoholer. 90 procent av sukrinet tas upp i tunntarmen innan det kommer till tjocktarmen och orsakar därför inte magproblem. Det är ett icke energigivande ämne eftersom att vi kissar ut den mängd erythritol opåverkat.